Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΧΙ στο ΚΛΕΙΣΙΜΟ του ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ της ΒΙΝΤΕΡ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΒΑΣ


ΟΧΙ στο ΚΛΕΙΣΙΜΟ του ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ της ΒΙΝΤΕΡ

Η διοίκηση της πολυεθνικής ΒΙΝΤΕΡ Ελλάς, έφερε σε απελπισία τους 77 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Θήβας, αφού επιχειρεί με το πρόσχημα της κρίσης να απολύσει όλους τους εργαζόμενους στην παραγωγή του εργοστασίου. Η τελευταίες ενέργειες της ήταν να θέσει σε διαθεσιμότητες τους εργαζόμενους και να κλείσει το εργοστάσιο. Η ασυδοσία με την οποία όπλισαν οι ελληνικές κυβερνήσεις την πολυεθνική ΒΙΝΤΕΡ, έχει δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο για να φτάσει στο άμεσο παρελθόν να μειώνει σταδιακά το προσωπικό και σήμερα η διοίκηση της, να απολύει όλους τους εργαζόμενους και να κλείνει το εργοστάσιο. Καμία πρόβλεψη και καμία μέριμνα από το Ελληνικό κράτος για τους εργαζόμενους. Το Ελληνικό κράτος, προσέφερε όλες τις διευκολύνσεις για το πολυεθνικό κεφάλαιο (τεράστια χαμηλότοκα δάνεια, φοροαπαλλαγές κλπ), καμία προστασία όμως δεν φρόντισε να δημιουργήσει για τους εργαζομένους, που παραδίδονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο στην ανεργία.
Παρά την ολοφάνερη ζήτηση των προϊόντων της στην αγορά, η διοίκηση της ΒΙΝΤΕΡ, επωφελούμενη από τα νεοφιλελεύθερα αντεργατικά μέτρα και από την πλήρη στήριξη της φιλοεργοδοτικής κυβέρνησης, είχε θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια της, για τη μείωση του προσωπικού. Με τις τελευταίες ενέργειες της ολοκληρώνει το σχεδιασμό της, που στοχεύει στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την πιθανή μεταφορά τμήματος της παραγωγής σε άλλα εργοστάσια της εκτός Ελλάδας. Η επιχείρηση θέλει να διατηρήσει μόνο το εμπορικό τμήμα, που σημαίνει και αποδεικνύει ότι η ζήτηση των προϊόντων της επιχείρησης είναι δυναμική αλλά και το προσχηματικό του κλεισίματος της εργοστασίου. Η Ελληνική κυβέρνηση όχι απλός θεατής, αλλά συμμέτοχος στο έγκλημα αυτό κατά των εργαζομένων, οφείλει να πάρει θέση και δια του Υπουργού Εργασίας να αρνηθεί τις ομαδικές απολύσεις και να ζητήσει την λειτουργία της απόλυτα βιώσιμης επιχείρησης. Έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 1387/1983. Απαιτείται και η ενεργοποίηση όλων των φορέων της Θήβας και του νομού, αλλά και του Νομάρχη Βοιωτίας που έχει και συντρέχουσα αρμοδιότητα.
Οι αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Εργασίας, ΣΕΠΕ, Νομάρχης κλπ), οφείλουν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται από 15-35 χρόνια στην επιχείρηση αυτή, έχοντας ουσιαστικά ζήσει ολόκληρη την παραγωγική τους ζωή εκεί.
Ο Δήμος της Θήβας οφείλει να παρέμβει αποφασιστικά και δυναμικά για την προστασία των εργαζομένων της ΒΙΝΤΕΡ και να καταγγείλει την διοίκηση της για βάρβαρη συμπεριφορά της κατά των εργαζομένων, και για να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή της πόλης μας.
Καταγγέλλουμε την βάναυση ποδοπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΒΙΝΤΕΡ, την απαράδεκτη ενέργεια της διοίκησης της ΒΙΝΤΕΡ να κλείσει το παραγωγικό και βιώσιμο εργοστάσιο της, και τις απάνθρωπες και βάρβαρες επιλογές της να απολύσει τους εργαζόμενους στην παραγωγή του εργοστασίου.
Καταγγέλλουμε την απαθή και αδιάφορη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης που δεν κάνει καμία ενέργεια για να σταματήσει τις εγκληματικές σε βάρος των εργαζομένων ενέργειες της πολυεθνικής εταιρείας.
Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο και αξιοπρεπή αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΝΤΕΡ Ελλάς και ζητούμε τις άμεσες ενέργειες των αρμόδιων αρχών για την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση.

Θήβα 10 Σεπτεμβρίου 2009
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου