Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

O Μιχάλης Γιαννάκης, στο Συνέδριο του ΤΕΕ για την ενέργεια

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, Μιχάλης Γιαννάκης, συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στο Συνέδριο του ΤΕΕ με θέμα «Ενέργεια: Σημερινή Εικόνα – Σχεδιασμός – Προοπτικές».

Στην ομιλία του ο Μιχάλης Γιαννάκης τόνισε την αναγκαιότητα για προσήλωση στο τρίπτυχο της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού, την φθηνή ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναφορικά με την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας ο Μιχάλης Γιαννάκης τόνισε ότι «οι εφικτοί στόχοι είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι» και συνέχισε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να προβεί άμεσα στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ και του αναπτυξιακού νόμου». Αναφερόμενος στην ναυαρχίδα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, την ΔΕΗ, ο Τομεάρχης ενέργειας έδωσε έμφαση «στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικτύου μεταφοράς και τις μονάδες παραγωγής, ώστε να αποσυμφορηθούν τα κορεσμένα δίκτυα και να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά έργα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Αναφορικά με τα ορυκτά καύσιμα, ο Μιχάλης Γιαννάκης τόνισε ότι «ο λιγνίτης παραμένει το εθνικό μας καύσιμο και πρέπει άμεσα να ευοδωθεί ο διαγωνισμός της Βεύης» ενώ τόνισε ότι «οι ανάγκες για κατασκευή των Μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2 αποτελούν επιτακτική ανάγκη που συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη της ΔΕΗ όσο και στην διασφάλιση στην επάρκεια φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας» ενώ για τις έρευνες υδρογονανθράκων τόνισε την ανάγκη για την άμεση δημιουργία του αντίστοιχου Φορέα που είχε προωθήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την ενεργοποίηση των διεθνών συμφωνιών που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2004-09 με την παράλληλη μεγιστοποίηση της συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση.

Τη σύνδεση της αγοράς καυσίμων και της έρευνας σε νέες τεχνολογίες με την ακαδημαϊκή κοινότητα πρότεινε ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ, ενώ έδωσε έμφαση στην συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε μέσω της άρτιας ενημέρωσης και του διαλόγου να αίρονται οι όποιες αντιρρήσεις.

Ο Μιχάλης Γιαννάκης, τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί: «αναιρεί τις ρητές δεσμεύσεις, μέχρι πριν λίγες μέρες, για «πάγωμα» των τιμολογίων της ΔΕΗ» και τόνισε ότι «η κυβερνητική πολιτική επιβαρύνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου