Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΟΧΙ στην ΚΑΥΣΗ -ΟΧΙ στην ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΒΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΟΧΙ στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΟΧΙ Στο ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στη ΘΗΒΑ
ΟΧΙ στην ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ των ΠΟΛΙΤΩΝ


Η επιχειρούμενη από την ιδιωτική εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ επένδυση καύσης απορριμμάτων στην περιοχή δίπλα στο ΧΥΤΑ Θήβας, όχι μόνο δεν δημοσιοποιήθηκε όπως όφειλε να γίνει από το Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σβίγγο (αλλά και από τη Νομαρχία Βοιωτίας), αλλά ουσιαστικά αποκρύφτηκε.
1. Ο κ. Σβίγγος, πριν ακόμα ξεκινήσει ο ΧΥΤΑ τη λειτουργία του και αδιάφορος για την ανακύκλωση που είχε εγκαταλειφθεί, διοργάνωσε εκδρομές στη Γαλλία για τη διαβόητη πια «Μετά ΧΥΤΑ εποχή», εκδηλώσεις στη Θήβα για τις δυνατότητες της «θερμικής επεξεργασίας» (δηλαδή της καύσης) και μάλιστα ο κ. Δήμαρχος Θηβαίων, εν αγνοία της πόλης, των πολιτών και των θεσμικών οργάνων του Δήμου και εν απουσία συλλογικών αποφάσεων, συμμετείχε και τοποθετείτο σε διάφορες ημερίδες των Αθηνών, με ζήλο υπέρ της καύσης απορριμμάτων ως μεθόδου διαχείρισης τους. Σε ημερίδα («ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ») στις 19-6-2009, που έγινε στο Ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» που διοργανώθηκε από τους υπερμάχους και επενδυτές της καύσης ο κ. Σβίγγος ανέφερε επί λέξει: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα είναι και η απάντηση σ’ αυτούς που είναι δύσπιστοι σε ότι αφορά την καύση των απορριμμάτων, της οποίας είμαι υπέρμαχος.» και «Η καύση είναι αυτή η οποία θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα, έτσι θέλω να πιστεύω και η απάντηση σε ότι αφορά την παραγωγή της τέφρας ή των λοιπών διοξειδίων ή άλλων σωματιδίων είναι θέμα τεχνολογίας η οποία θα απαντήσει πολύ σύντομα».
2. Σταδιακά, πολίτες και φορείς της Θήβας αντιλήφθηκαν τι πρόκειται να συμβεί και ζήτησαν τη συμμετοχή Δημάρχου Θήβας και Νομάρχη Βοιωτίας σε συναντήσεις που οργάνωσαν. Κανείς τους δεν παρευρέθηκε αν και προσκλήθηκαν. Στη συνέχεια πήγαν οι φορείς στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου βρέθηκαν μπροστά στη ρητή διαβεβαίωση του κ. Σβίγγου, ότι αν και ο ίδιος είναι υπέρ της καύσης, εντούτοις δεν θα γίνει εργοστάσιο καύσης, γιατί απαιτείται σύμφωνη γνώμη της ΔΕΠΟΔΑΘ, που είναι ο φορέας διαχείρισης των σκουπιδιών για την περιοχή μας. Τίποτε αναληθέστερο αυτού, αφού η επένδυση του ΗΛΕΚΤΩΡΑ, προωθείται ως ενεργειακή επένδυση (παραγωγής ενέργειας, από θερμική επεξεργασία δευτερογενούς καύσιμου υλικού RDF, SRF κλπ, που προέρχεται από μηχανική διαλογή των σκουπιδιών). Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΒΑΣ, αποκάλυψε την επιχειρούμενη εξαπάτηση των πολιτών από τον Σβίγγο, εκθέτοντας τα γεγονότα στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, παρά τις συνήθεις προκλήσεις του κ. Δημάρχου. Μάλιστα έκπληκτοι οι εκπρόσωποι των φορέων, εισέπραξαν και τις επιπλήξεις του κ. Δημάρχου, που συζητούν εν απουσία του τέτοια θέματα !!!.
Τελικά, κάτω από την πίεση των φορέων και πολιτών της Θήβας αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ψήφισμα δεν δημοσιεύτηκε ποτέ !!! .
Σε νέα συνάντηση των φορέων της Θήβας στις 24-02-2010 ο κ. Σβίγγος, παρευρέθηκε τελικά στο χώρο όπου πραγματοποιούν τις συναντήσεις τους οι φορείς της πόλης. Εκεί λοιπόν οι συγκεντρωμένοι δεν άκουσαν όσα διαβεβαίωνε προγενέστερα ο κ. Σβίγγος, δεν είπε δηλαδή αυτή τη φορά, ότι απαιτείται δήθεν σύμφωνη γνώμη της διαδημοτικής επιχείρησης διαχείρισης απορριμμάτων (Δ. ΕΠ. Ο. Δ. Α. Θ.), για τη δημιουργία εργοστασίου καύσης. Αποδείχθηκε έτσι, ότι όσα είχε αναφέρει προγενέστερα, ήταν μια ολοφάνερη «φούσκα», δηλαδή μια φτηνή κοροϊδία των φορέων και των πολιτών της Θήβας. Ξεπερνώντας μάλιστα κάθε όριο υποκρισίας έθεσε και τη διαθεσιμότητά του να ηγηθεί στην επιτροπή αγώνα που αποφάσισαν οι φορείς της Θήβας. Σε συνεδριάσεις της επιτροπής αυτής κινδυνολογεί στα μέλη της επιτροπής ότι αν χρησιμοποιηθούν στοιχεία της GREENPEACE για τις επιπτώσεις της λειτουργίας των εργοστασίων καύσης (καρκίνοι κλπ), τότε η ΗΛΕΚΤΩΡ θα κάνει μήνυση!!!. Δηλαδή έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.
Δεν παρέλειψε όμως για άλλη μια φορά, να προσπαθήσει να καθησυχάσει τους φορείς και τους πολίτες της Θήβας, λέγοντας ότι το εργοστάσιο αυτό δεν πρόκειται να γίνει επειδή είναι μέσα στα ζώνη προστασίας της Υλίκης. Ήδη όμως η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ στο διαδικαστικό στάδιο που βρίσκεται η αδειοδότησή της, έχει προσπεράσει το θέμα αυτό, έχοντας υποβάλλει απλά μια υπεύθυνη δήλωση και η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση έχει ήδη ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος για να υπογραφεί.
3. Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΒΑΣ έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη τις πρωτοφανείς ακροβασίες στην τακτική του κ. Σβίγγου για αυτό το θέμα. Έχουμε προσπαθήσει να πληροφορήσουμε τους πολίτες της Θήβας με ανακοινώσεις μας, και παρεμβάσεις μας.
Οφείλουμε να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι ο κ. Σβίγγος είναι υπέρμαχος της καύσης και πριν το ξεσηκωμό των πολιτών κατά του εργοστασίου καύσης, προσπαθούσε να υποβαθμίσει το γεγονός ή και να το αποκρύψει.
Επίσης από τις απαντήσεις που μας έδωσε στον πρόσφατο δημοτικό έλεγχο, μας απάντησε εμμέσως πλην σαφώς, ότι τον προβληματίζουν οι 1.000.000 τόνοι παραγόμενοι ετησίως στη περιφέρεια της διαχειριστικής μας ενότητας, των βιομηχανικών απορριμμάτων που προσομοιάζουν με τα αστικά απορρίμματα τα οποία δεν γίνεται να τα θάψουμε και επομένως η λύση (όπως είχε πει και στην ημερίδα της «ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ») άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι είναι η καύση τους.
Από τα παραπάνω συμπεραίνει εύκολα κανείς, ότι οι λύσεις της ανακύκλωσης, της μείωσης των απορριμμάτων, των ελέγχων, της κομποστοποίησης (που κάλεσε δήθεν τους πολίτες να συμμετέχουν, αλλά δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχει καμία υποδομή), της επαναχρησιμοποίησης κλπ είναι άγνωστες έννοιες για τον κ. Σβίγγο ή χρησιμοποιούνται από αυτόν μόνο ως λέξεις για λαϊκή κατανάλωση και αποπροσανατολισμό.
Επίσης πρόσφατα αγοράστηκαν από άλλη ιδιωτική εταιρεία και άλλα 40 περίπου στρέμματα (που προσδιορίζονται δίπλα στο ΧΥΤΑ δυτικά αυτού και περιλαμβάνουν έκταση ιδιωτική που κάηκε το καλοκαίρι του 2009). Σας ενημέρωσε ο κ. Σβίγγος επί του θέματος αυτού;
4. Επίσης θέλουμε να ενημερώσουμε και για το ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας. Ζητήθηκε επίσημα από τη Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, πριν ένα χρόνο περίπου να συζητηθεί το θέμα αυτό και να χορηγηθούν στοιχεία από το φάκελο που είχε η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας για να γνωμοδοτήσει. Δεν δόθηκε κανένα στοιχείο και ο επίμαχος φάκελος επεστράφη στο Υπουργείο!!!. Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας που κατάγονται από τη Θήβα (και όχι μόνο) θα έπρεπε να επιβάλλουν σε Νομάρχη και Υπηρεσίες την ενημέρωση των πολιτών, αλλά αδράνησαν.
Κάποιοι εξ αυτών, που τότε ήταν αρμόδιοι να σταματήσουν το εργοστάσιο αυτό, σήμερα που έγιναν βουλευτές, επιχειρούν να πλειοδοτήσουν κατά του εργοστασίου καύσης!!!. Η άμεση αντίδραση τους όμως τότε, θα είχε σταματήσει κάθε ενέργεια.
Δεν μπορούμε λοιπόν να ανεχθούμε άλλο την κοροϊδία και την εξαπάτηση.
Πιστεύουμε ότι η αποκάλυψη της στάσης κάθε αρχής και αρμοδίου είναι απαραίτητη για την ενημέρωση των πολιτών και την πλήρη κατανόηση του θέματος, ώστε να παύσουν κάποιοι να μιλούν με δύο γλώσσες και να εξαπατούν τους πολίτες. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν κάποιοι επιχειρούν να επεμβαίνουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των πολιτών και να λειτουργούν ως ΔΟΥΡΕΙΟΙ ΙΠΠΟΙ για την αλλοίωση των κινητοποιήσεων και την αποτυχία τους.
Οπως και στην περίπτωση του εξασθενούς χρωμίου στο νερό, ήταν πάλι οι πολίτες που κινητοποίησαν τους απρόθυμους αρμοδίους και βρέθηκε η λύση της υδροδότησης από το Μόρνο, έτσι και σήμερα οι πολίτες είναι εκείνοι που θα υποχρεώσουν τους απρόθυμους αρμοδίους σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο να αποτρέψουν την δημιουργία εργοστασίου καύσης.
Η επένδυση αυτή είναι πολύ μεγάλη όπως και τα συμφέροντα αυτών που την επιδιώκουν και στοχεύει απλά στην κερδοφορία των επενδυτών. Η εγκατάσταση της όμως στην περιοχή μας, απειλεί την περιοχή μας, το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τις ανθρώπινες ζωές. Η υγεία και η ζωή των πολιτών είναι πάνω από τα κέρδη των επενδυτών. Οι πολίτες, ο απλός λαός έχει το λόγο.
Θεωρούμε αυτή τη κρίσιμη ώρα, αυτονόητη και απαραίτητη τη συμμετοχή κάθε Θηβαίας και Θηβαίου, Βοιωτής και Βοιωτού στο συλλαλητήριο κατά της καύσης απορριμμάτων και καλούμε όλους την Παρασκευή στις 12 Μαρτίου 2010 στις 12 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Θήβας.
Καλούμε στη συγκέντρωση αυτή, κάθε πολίτη για να ακυρώσουμε συλλογικά, δυναμικά και μαζικά το εργοστάσιο καύσης, που απειλεί με μόνιμη βλάβη το περιβάλλον της περιοχής μας και τη δημόσια υγεία, που πρόκειται να καταστήσει αβίωτη την πόλη μας.
Καλούμε όλους τους Θηβαίους και τις Θηβαίες να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από τα κέρδη των βιομηχανιών και των συμφερόντων που θέλουν να επιβάλλουν την καύση.
Καλούμε τους πολίτες να πούμε όλοι μαζί όχι στην καύση απορριμμάτων.
Καλούμε τους πολίτες να πούμε όλοι μαζί όχι στο θάνατο της πόλης μας και της περιοχής της
Καλούμε τους πολίτες να πούμε όλοι μαζί όχι στην εξαπάτηση των πολιτών.


ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ και ΕΚΕΙΝΟΙ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ και ΖΗΜΙΕΣ

Θήβα 3-3-2010, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου