«Πρώτα ο μαθητής»
Δήλωση της Αγγελικής Φατούρου, μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ
εκπροσώπου των ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ
[1] «Πρώτα ο μαθητής» με 30 μαθητές στο τμήμα!
Με επείγουσες συσκέψεις και αυστηρές εντολές προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης οι διορισμένοι Περιφερειάρχες, κατ’ εντολήν της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, απαιτούν από την επόμενη χρονιά ΟΛΑ τα τμήματα γυμνασίων και λυκείων να λειτουργήσουν με 30 ΜΑΘΗΤΕΣ, γυρνώντας το ρολόι του δημόσιου σχολείου 15 χρόνια πίσω! Όπως είναι γνωστό, λόγω των πιέσεων που άσκησαν τα τελευταία 15 χρόνια οι ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ, παρ’ όλο που ο νόμος ορίζει τμήματα 30 μαθητών, είχαμε καταφέρει στις περισσότερες περιοχές της χώρας να λειτουργούμε με τμήματα που σπάνια ξεπερνούσαν τους 25 μαθητές, προκειμένου να έχουμε καλύτερα παιδαγωγικά και μαθησιακά αποτελέσματα. Άλλωστε, η πάγια θέση της ΟΛΜΕ είναι 25 μαθητές μέγιστος αριθμός ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις και τα ΕΠΑΛ και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
Είναι περισσότερο από προφανής ο στόχος του ΥΠΕΠΘ: θέλει ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ιδιαίτερα όσων προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια.
Δι’ αυτής της οδού, άλλωστε, «εξαφανίζει» από το προσκήνιο και τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς με προϋπηρεσία, αφού…«εξαφανίζει» τα κενά, συνενώνοντας τμήματα, συγχωνεύοντας ή καταργώντας σχολεία, καταργώντας τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, τμήματα ένταξης κλπ.
Πρόκειται για μια βαθύτατα ταξική πολιτική που απαξιώνει ολοένα και περισσότερο το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου, και ως εκ τούτου πρέπει να συναντήσει την ρωμαλέα αντίσταση γονιών, μαθητών, καθηγητών και όλων των εργαζομένων.
[2] «Το ΠΑΣΟΚ πολιτεύεται με κοινωνική ευαισθησία»: Καθηγητές ασθενείς ή με αναπηρία … στον Καιάδα
Για να επιβεβαιώσει την γνωστή «κοινωνική ευαισθησία» του το ΠΑΣΟΚ δεν φθάνουν, φαίνεται, τα ανάλγητα αντεργατικά μέτρα σε μισθό-σύνταξη-ασφάλιση-εργασιακές σχέσεις, που απειλούν να φέρουν κατακτήσεις και δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας έναν αιώνα πίσω, χρειάζεται –σαν τους αρχαίους Σπαρτιάτες- να απαλλαγεί και από κάθε «αντιπαραγωγικό» εργαζόμενο! Μιλάμε για τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς που είχαν το θλιβερό «προνόμιο» να προσβληθούν από σοβαρές ή και ανίατες ασθένειες [καρκινοπαθείς, με σοβαρές καρδιακά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ψυχολογικά προβλήματα κλπ]. Κατά δήλωση των Περιφερειαρχών, όλοι αυτοί, αφού εξαντλήσουν τις αναρρωτικές τους άδειες ή θα πρέπει να δουλεύουν με πλήρες ωράριο ή να μεταταχθούν [αργότερα μήπως και να απολυθούν;].
Όπως είναι, επίσης, γνωστό μέχρι σήμερα όλες αυτές οι περιπτώσεις, σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων και τους Προϊσταμένους, αντιμετωπίζονταν με ευαισθησία, είτε έχοντας μειωμένα ωράρια διδασκαλίας, είτε αποσπώμενοι για διοικητική εργασία σε γραφεία και σχολεία (τα οποία βεβαίως στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν γραμματείς, αντίθετα με ό,τι ορίζει ο ν.1566/85).
Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τους συναδέλφους μας με κάθε μέσο και θα καταγγείλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κοινωνική αναλγησία του ΥΠΕΠΘ.
[3] Υποκρισίας συνέχεια…
Δεν είχαν την ευαισθησία να καλύψουν τα κενά καθηγητών σε όλη τη χώρα, ακόμα και για εξεταζόμενα στις πανελλαδικές εξετάσεις μαθήματα των ΕΠΑΛ. Χιλιάδες διδακτικές ώρες χαμένες, στο βωμό της λιτότητας και των περικοπών των «προγραμμάτων σταθερότητας»… Και τι υποτίθεται ότι τους «ανησύχησε»; Οι έξι (!) ώρες το χρόνο που υποτίθεται ότι χάνονται [συνήθως πρόκειται απλώς για συμπτύξεις των ωρών διδασκαλίας] για τη διενέργεια των Παιδαγωγικών Συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων των Σχολείων.
Σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται από τους Περιφερειάρχες για διενέργεια των Συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων μετά το πέρας λειτουργίας των σχολείων [σχετικό έγγραφο στη Γ΄Αθήνας επικαλείται Υπουργική Απόφαση του 2002], υπενθυμίζουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι εφαρμόζοντας το ν. 1566/85 που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ [σύμφωνα με τον οποίο οι Συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων γίνονται εκτός ωρών διδασκαλίας μεν αλλά εντός του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων], θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο των τελευταίων 25 χρόνων, δηλ. ορίζοντας τις Παιδαγωγικές Συνεδριάσεις εντός του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων, δηλ. σε οποιαδήποτε περίπτωση σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν τις 2μμ για τα πρωινά σχολεία.
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές των σχολείων να μην απεμπολήσουν κανένα νόμιμο εργασιακό δικαίωμα των εκπαιδευτικών.
[4] Και ενώ ο κόσμος της εργασίας καίγεται ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ στην ΟΛΜΕ ψηφίζουν για «σχολή στελεχών»!
Ο καθείς με τις προτεραιότητές του! Έτσι, αντίθετα με το πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων των συνεδρίων της ΟΛΜΕ, ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, μετά από ποικίλες διαβουλεύσεις και «αμοιβαίους συμβιβασμούς», ψήφισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης 24/2 μια θέση-πρόταση προς το ΥΠΕΠΘ [στα πλαίσια της, έτσι κι αλλιώς άκαιρης και αποπροσανατολιστικής, συζήτησης σχετικά με τον τρόπο επιλογής των στελεχών στην εκπαίδευση] περί Σχολής Στελεχών, η επιτυχής φοίτηση στην οποία θα είναι προϋπόθεση για υποβολή υποψηφιότητας για τη θέση Διευθυντή Διεύθυνσης ή Προϊσταμένου Γραφείου.
Πρόκειται, βεβαίως, για την προσπάθεια δημιουργίας μιας ξεχωριστής «κάστας» στελεχών, που συνάδει με τις προθέσεις της κυβέρνησης για «μάνατζερς» σε όλη την εκπαιδευτική ιεραρχία, ιδιαίτερα σήμερα που προαναγγέλλουν την εκχώρηση των σχολείων στους δήμους και τις Περιφέρειες, και σαν τέτοια πρωτίστως πρέπει να πολεμηθεί. Καλούμε τις ΓΣ των ΕΛΜΕ και τη ΓΣ των Προέδρων να καταψηφίσει αποφασιστικά αυτήν την απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου