Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο χώρο πίσω από το Νέο Μουσείο Θήβας


Κατά τις εργασίες επέκτασης του Μουσείου Θηβών πραγματοποιήθηκε ανασκαφή στο χώρο πίσω από το νέο κτίριο, η οποία αποκάλυψε πολύ σημαντικά ευρήματα για την μακρά προϊστορία της πόλης. Βρέθηκε ένα μεγάλο αψιδωτό κτίριο που χρονολογείται στο τέλος της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου (2400-2200 π.Χ.). Το πρώτο δωμάτιο, όπου ήταν η είσοδος στο σπίτι, χρησίμευε και για την αποθήκευση των τροφών και την προετοιμασία του φαγητού. Έξω από το κτίριο υπήρχαν μεγάλοι αποθηκευτικοί πίθοι. Γύρω από το σπίτι υπήρχε ένας περίβολος από πλίνθους ύψους τουλάχιστον 2μ. Όταν το κτίριο αυτό εγκαταλείφθηκε, από πάνω του θάφτηκαν οι σοροί 15 ατόμων, και μετά όλος ο χώρος του κτιρίου και του περιβόλου του καλύφθηκε με έναν τύμβο από πλίνθους, ο οποίος προφανώς λειτουργούσε σαν μνημείο του κτιρίου και της ομαδικής ταφής. Μετά την κατασκευή του τύμβου ο χώρος δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε, μέχρι που μετατράπηκε την Μεσοελλαδική περίοδο (2200-1600 π.Χ.) σε νεκροταφείο, όπου βρέθηκαν 25 τάφοι. Δύο από τους τάφους έχουν διατηρηθεί στη θέση τους και είναι ορατοί. Αργότερα, κατά τους Μυκηναϊκούς χρόνους, χτίστηκε πάνω από τον Πρωτοελλαδικό περίβολο τμήμα του βόρειου τείχους της Καδμείας. Τέλος, στο χώρο βρέθηκαν και λιγοστά κατάλοιπα της Βυζαντινής περιόδου, καθώς και τμήμα του μεσαιωνικού τείχους στο βορειοανατολικό άκρο του οικοπέδου.
Οι αρχαιότητες στο οικόπεδο επέκτασης του Μουσείου Θηβών έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την κατοίκηση της Θήβας κατά την Πρωτοελλαδική εποχή καθώς μας προσφέρουν την ολοκληρωμένη εικόνα ενός σπιτιού. Επιπλέον η κατασκευή του τύμβου μετά την εγκατάλειψη του κτιρίου και την ομαδική ταφή υποδεικνύει την ιδιαίτερη, συμβολική αξία του χώρου αυτού για τις επόμενες γενεές, ενώ η επαναχρησιμοποίησή του ως νεκροταφείο κατά την Μεσοελλαδική εποχή και αργότερα για την κατασκευή τμήματος του Μυκηναϊκού τείχους φωτίζει διαφορετικές φάσεις της προϊστορίας του τόπου.
Έχει γίνει προμελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού αυτού χώρου, έτσι ώστε ο επισκέπτης του μουσείου να μπορεί να περιηγηθεί στο χώρο και να δει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα έτσι όπως βρέθηκαν.
Πηγή : Thespiaka

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου