Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Συνάντηση Τσόνογλου-Αρτοποιών

www.tsonoglou.com
e-mail : tsonoglou@hotmail.com


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνάντηση με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας

Με τον πρόεδρο κ Μιχάλη Μούσιο και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος συναντήθηκε η Βουλευτής Βοιωτίας Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ψωμιού που διοργάνωσε στο Σύνταγμα η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας (από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου), με αφορμή το γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωμιού (16/10).
Η Βουλευτής ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου, τις προοπτικές και τις εξελίξεις στον τομέα της αρτοβιομηχανίας.
Ως κύριο θέμα ο κ. Μούσιος έθιξε το ζήτημα του ανταγωνισμού με την διάθεση φρέσκου ψημένου άρτου (bake off) από τα σούπερ μάρκετ γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους φούρνους της γειτονιάς, οδηγώντας σε απόγνωση τον κλάδο.
Να σημειώσουμε ότι σήμερα σε όλη την χώρα λειτουργούν 15000 αρτοποιεία που απασχολούν 70000 εργαζόμενους ενώ στον κλάδο δραστηριοποιούνται 70.000 παρεμφερείς ειδικότητες (έμμεσα συνεργαζόμενοι), 120 κυλινδρόμυλοι και 100 κατασκευαστές μηχανημάτων αρτοποιίας.
Επίσης ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών έθεσε και το θέμα της τιμής του ψωμιού στην Ελλάδα και της σύγκρισής του με τις ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «Η ΟΑΕ έκανε μια προσπάθεια να συλλέξει διάφορα στοιχεία από χώρες της ΕΕ και άλλες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, και όπως προκύπτει από την επεξεργασία τους, η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα βρίσκεται σε επίπεδα κατά 30-40% χαμηλότερα σε σχέση με τις χώρες αυτές, κι ενώ τα υπόλοιπα τρόφιμα στη χώρα μας είναι ακριβότερα έως και 12%. Σύμφωνα με την ΟΑΕ, αυτό οφείλεται στο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μονοπωλιακές καταστάσεις στο ψωμί και λειτουργεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των 15.000 βιοτεχνών αρτοποιών. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας, ο μέσος όρος πώλησης του χωριάτικου ψωμιού, που θεωρείται ψωμί ευρείας κατανάλωσης, τιμάται από 0,60 έως 0,80 ευρώ τα 350 γραμμάρια, δηλαδή περίπου 1,70 έως 2,20 ευρώ το κιλό όταν π.χ στην Γερμανία, κατά μέσο όρο, όλα τα είδη ψωμιού κοστίζουν 2,63 ευρώ το κιλό ή στην Ιταλία, και ειδικότερα στην πρωτεύουσα Ρώμη, το ψωμί σήμερα πωλείται από 2 έως 3,50 ευρώ το κιλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου