Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δήμου Θηβαίων

 Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου η 1η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας του έτους 2010.

Ο Δήμαρχος απάντησε σε ερωτήματα που έθεσαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης οι οποίες αφορούσαν πληθώρα ζητημάτων και έργων του Δήμου που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα κυριότερα ζητήματα που τέθηκαν ήταν η πρόθεση του Δήμου να έχει ενεργό ρόλο στην εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το ζήτημα των φημών για ίδρυση μονάδας καύσης απορριμμάτων στην Θήβα και στην ανάπλαση του Παλαιού Συνοικισμού.

Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ ο Δήμαρχος κ. Νίκος Σβίγγος τόνισε:

«Ο Δήμος ενδιαφέρεται να αναπτύξει δράσεις στον τομέα των ΑΠΕ είτε με την εκμίσθωση δημοτικών χώρων είτε με την μορφή της εκμετάλλευσης δημοτικών χώρων (τοποθέτηση φωτοβολταϊκών κυττάρων στις στέγες δημοτικών κτιρίων όπως δημαρχείο, σχολεία κτλ) για την κάλυψη των αναγκών τους.

Η δραστηριότητα αυτή δεν έχει καμία σχέση με ιδιωτικές δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας ή άλλες μορφές που μπορεί να παράγουν ρύπους και αποσκοπεί και στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον για την μείωση του κόστους που επιβαρύνει τον Δήμο και τους δημότες και στην ύπαρξη οικονομικού οφέλους για τον Δήμο από την εκμίσθωση ανεκμετάλλευτων δημοτικών εκτάσεων για την τοποθέτηση φωτοβολταικών ή ανεμογεννητριών».

Για τις φήμες σχετικά με την ίδρυση μονάδας καύσης στη Θήβα υπογράμμισε με έμφαση:

«Η όποια πρόταση για την θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων της Θήβας και μόνο, αφορά την μετά ΧΥΤΑ εποχή αφού δηλαδή μετά την πάροδο αρκετών ετών θα έχει κορεστεί ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ της Θήβας και είναι η λύση που εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και προβλέπεται και από την Ελληνική νομοθεσία .

Επίσης πριν από την θερμική επεξεργασία διαχωρίζονται τα απορρίμματα τα οποία μπορούν είτε να ανακυκλωθούν είτε να κομποστοποιηθούν. Δράσεις τις οποίες ήδη αναπτύσσει ο Δήμος Θηβαίων και η ΔΕΠΟΔΑΘ. Έτσι η θερμική επεξεργασία εντάσσεται απόλυτα στην φιλοσοφία της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ την υλοποίηση του οποίου ζήτησε και η ΚΕΔΚΕ στο πρόσφατο συνέδριο της.

Οι παραπάνω λόγοι εξηγούν και γιατί ο Δήμος Θηβαίων είναι αντίθετος στην δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων στην περιοχή της Θήβας με απορρίμματα της Αττικής».

Τέλος σε ότι αφορά τον Συνοικισμό ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι με την αξιοποίηση κονδυλίων, από το δάνειο κυρίως, και στο πνεύμα της ουσιαστικής παρέμβασης σε όποια κτίρια απαιτείται θα υλοποιηθούν τα σχετικά έργα που θα βελτιώσουν την εικόνα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου