Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ερώτηση Τσόνογλου για αποζημιώσεις από πυρκαγιές στους Δήμους Θίσβης και Πλαταιών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών κατέθεσε στις 11/12/2009 η Βουλευτής Βοιωτίας Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη.
Θέμα της ερώτησης της Βουλευτή η αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, τα μέτρα αποκατάστασης για το φυσικό περιβάλλον ενώ ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να χαρακτηριστούν ως πυρόπληκτες, οι περιοχές των Δήμων Θίσβης και Πλαταιών.

Οι απαντήσεις των κ.κ. Υπουργών έχουν ως εξής:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα «Ασφαλιστική κάλυψη ζημιών από πυρκαγιές σε πάγιο, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο Ν. Βοιωτίας» (αρ. πρωτ 278)
«Στο Πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων έχουν ενταχθεί οι ζημιές που προξενήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των Δήμων Θίσβης και Πλαταιών, που περιλαμβάνει τις ζημιές από τις πυρκαγιές σε όλη την χώρα το έτος 2009 κα το οποίο έχει διαβιβαστεί από τον ΕΛΓΑ στο ΥΠΑΑΤ, για έλεγχο, προκειμένου να κατατεθεί στην Ε.Ε για έγκριση» τονίζει η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε στις 11/12/2009 η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη.
Η Υπουργός σημειώνει ότι από τις παραπάνω πυρκαγιές αναφέρθηκαν ζημιές σε πάγιο και φυτικό κεφάλαιο, και ήδη άρχισε η καταγραφή τους. Ειδικότερα, έχουν ήδη καταγραφεί οι ζημιές του παγίου, ενώ εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσει η καταγραφή των ζημιών στ φυτικό κεφάλαιο.
«Οι οικονομικές ενισχύσεις θα καταβληθούν στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, εφόσον εγκριθεί η πληρωμή τους από την Ε.Ε, το συντομότερο δυνατό. Δεν είναι δυνατό ωστόσο, να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής τους, διότι αυτό εξαρτάται από την έγκριση του προγράμματος, την έκδοση ΚΥΑ που ακολουθεί, τις εκτιμήσεις, εκδόσεις και κοινοποιήσεις των πορισμάτων που γίνονται, τις ενδεχόμενες ενστάσεις και επανεκτιμήσεις που προκύπτουν μέχει την τελική συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων αποδόσεων και τιμών των αντίστοιχων καλλιεργειών. Είναι δε γνωστό ότι στον γεωργικό τομέα δεν μπορεί να καταβληθεί κανενός είδους ενίσχυση χωρίς την πρότερη έγκριση της Επιτροπής.
Από τις παραπάνω πυρκαγιές προκλήθηκαν ζημιές και σε ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και αποζημιώνονται σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, αριθμ. Υπουργικής Απόφασης 321956/14-10-2008 (ΦΕΚ 2130/Β’). Για τις ζημιές αυτές, υποβλήθηκαν δηλώσεις ζημιάς που αφορούν, κυρίως αιγοπρόβατα. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και καταβλήθηκαν ήδη οι αποζημιώσεις ύψους 8.840 ευρώ» επισημαίνει στην απάντηση της (αρ. Πρωτ 278) η Υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή.
Σε ότι αφορά τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Μωραϊτης απάντησε τα εξής:
Θέμα: «Πυρκαγιές στο Νομό Βοιωτίας» (Αρ. Πρωτ 411 Β)
Απαντώντας στην Ερώτηση με αρ. Πρωτ. 2435/11-12-09 που κατατέθηκε από την Βουλευτή κα βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη, και σύμφωνα με την ενημέρωση από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείο μας, σας γνωρίζουμε σχετικά με θέματα αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ τα εξής:
Στη χώρα, μας τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που συνήθως καίγονται, αναδασώνονται φυσικά, λόγω των κλιματικών και εδαφικών συνθηκών και της βλαστητικής δομής και σύνθεσης των υπαρχόντων συστάδων. Εφόσον δηλαδή είναι δυνατή η φυσική αναγέννηση με την οποία δημιουργούνται πλέον υγιείς και ανθεκτικές συστάδες, δεν επεμβαίνουμε με τεχνητές αναδασωτικές επεμβάσεις.
Το πευκοδάσος στη θέση «Πευκιάς» - όπως μας έχει ενημερώσει το αρμόδιο Δασαρχείο Θήβας – που κάηκε τη φετινή χρονιά, είχε καεί και πριν μια δεκαετία περίπου. Τότε είχαν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και το δάσος άρχισε να αναγεννάτε με φυσικό τρόπο. Η πρόσφατη όμως πυρκαγιά έχει δημιουργήσει πρόβλημα, γιατί περιορίζεται πλέον η δυνατότητα φυσικής αναγέννησης, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν τεχνητές αναδασώσεις.
Εφόσον η ανάγκη τεχνητών αναδασώσεων διαπιστωθεί και από τις αρμόδιες περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να υλοποιηθούν οι αναδασώσεις βάσει μελετών που θα συνταχθούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Ο Υφυπουργός Αθανάσιος Μωραϊτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου