Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη η ομιλία:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μιχαήλ Γιαννάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τη συνάδελφο που ήταν στο Βήμα πριν από εμένα και με τη διαπίστωση ότι έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. Οι καθυστερήσεις σε μια περίοδο –όπως τη σημερινή- έντονης κρίσης πληρώνονται ακριβά. Διότι, ακόμα και η σημερινή Κυβέρνηση το πώς λειτούργησε, το πώς πολιτεύθηκε, τι αποφάσεις πήρε, πώς προσπάθησε να πείσει καταρχήν του ίδιους τους Βουλευτές της και για το νομοσχέδιο, αλλά και για τη γενικότερη πολιτική της είναι μια περίοδος καθυστερήσεων, παραλήψεων, αντιφάσεων.
Γιατί όλοι νομίζω θα συμφωνήσουμε ότι το παρόν νομοσχέδιο ανατρέπει τη ζωή όλων των συμπολιτών μας. Βάζει εκατομμύρια συμπολίτες μας στα όρια της φτώχειας με μείωση εισοδημάτων που φτάνουν έως το 50% αν συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό, τις περικοπές, το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό, το εργασιακό.
Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι μια πολιτική που αν στο ξεκίνημά της είχε τρέξει πολύ πιο γρήγορα, είχαν παρθεί τα αναγκαία μέτρα όπως σαν παράταξη πιέσαμε και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε πιέζοντας τη σημερινή Κυβέρνηση να πάρει έγκαιρα αυτά τα αναγκαία μέτρα, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς καλύτερο και δεν θα χρειαζόταν να φτάνουμε στις σημερινές δραματικές αποφάσεις.
Ο λαός πραγματικά με αιματηρές θυσίες συνεισφέρει και συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. Υπάρχει προοπτική; Είναι βιώσιμες αυτές οι λύσεις που δίνουμε σήμερα με το ασφαλιστικό; Θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση του συνταξιοδοτικού , του ασφαλιστικού ζητήματος της χώρας;
Πολύ φοβάμαι, κύριε Υφυπουργέ, ότι οι θυσίες δεν θα πιάσουν τόπο. Και το στηρίζω αυτό, γιατί ακόμα και εσείς κάνατε διαφορετικές τοποθετήσεις πριν έξι, επτά μήνες, διαφορετικές τοποθετήσεις πάνω στο ίδιο ζήτημα πριν τρεις μήνες και διαφορετικές σήμερα.
Γιατί, λοιπόν, να πειστεί η κοινωνία ότι οι σημερινές αποφάσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, όταν πριν λίγο διάστημα διαφορετικά πράγματα μας λέγατε και σε τελείως διαφορετική πολιτική είχατε προσανατολιστεί;
Πώς να μην υπάρχουν τέτοια ερωτήματα όταν η αποεπένδυση είναι ένα γεγονός, όταν η ανεργία αυξάνεται, όταν μπαίνουν χιλιάδες λουκέτα σε μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Όλα αυτά δεν αφαιρούν σημαντικά χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία; Αυτές οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα καλύψουν την απώλεια που είναι δεδομένη και καθημερινά πολλαπλασιαζόμενη; Φοβάμαι πως όχι.
Άλλωστε, για να πείσουμε την κοινωνία να γίνει συμμέτοχη σε αυτή μας την προσπάθεια, πρέπει η Κυβέρνηση να πείσει πρώτα τους Υπουργούς, τους Βουλευτές της Συμπολίτευσης και μετά την ίδια την κοινωνία. Διότι, εδώ παρατηρείται το φαινόμενο πολλές φορές, συχνότατα το τελευταίο διάστημα, οι ίδιοι οι Υπουργοί να μην πείθονται ή να υπάρχει διαφορετική αντίληψη στον ίδιο τομέα τον κυβερνητικό.
Επίσης, συνάδελφοι Βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζουν νομοσχέδια σας, να έχουν ενστάσεις, να δηλώνουν και σε αυτό το τριήμερο ότι ορισμένα άρθρα ενδεχομένως να μη τα ψηφίσουν. Πώς λοιπόν θα πείσετε και θα κάνετε συμμέτοχους σε αυτήν την προσπάθεια τον πολίτη, την κοινωνία όταν δεν μπορείτε να πείσετε την ίδια την Κυβέρνηση, την ίδια την κοινοβουλευτική σας ομάδα;
Άρα, πολύ φοβάμαι –δεν το εύχομαι σε καμία περίπτωση γιατί ο στόχος μας είναι κοινός- ότι αυτή η τεράστια προσπάθεια που ο ελληνικός λαός με αιματηρές θυσίες καλείται να συνεισφέρει δεν θα έχει επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Και είπατε πριν λίγο ότι δεν υπάρχει συμμετοχή για το ΤΕΜΠΜΕ. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Μικρές λοιπόν επιχειρήσεις, ενώ η πολιτεία τους δίνει τη δυνατότητα με σχετικά καλούς όρους να πάρουν χρήματα από το ΤΕΜΠΜΕ, αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν παρατήσει τον αγώνα επιβίωσης. Γιατί πραγματικά ένας επιχειρηματίας που βλέπει να υπάρχει προοπτική στην επιχείρησή του και είναι σε δύσκολή στιγμή σε δύσκολη περίοδο θα πάει στο ΤΕΜΠΜΕ με αυτούς τους όρους που υπάρχουν να πάρει το δάνειο και να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Το ότι δεν συμμετέχουν οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις στο ΤΕΜΠΜΕ είναι πολύ ανησυχητικό σημάδι. Τα λουκέτα άλλωστε είναι καθημερινά στην αγορά. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια, σε μικρές επαρχιακές πόλεις, όπως στην περιφέρειά μου Θήβα-Λιβαδειά, ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Αξίζει εδώ να κάνουμε μια αναδρομή, ποια ήταν η στάση της σημερινής Κυβέρνησης όταν ήταν Αντιπολίτευση. Ήταν υπεύθυνη στάση; Να θυμηθούμε όταν πριν ένα, ενάμισι χρόνο είχαμε το νομοσχέδιο Πετραλιά. Το ΠΑΣΟΚ αποχωρούσε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στις διαδηλώσεις και τότε ονόμαζε την πολιτική μας βάρβαρη. Θυμάστε το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».
Αν ήταν πραγματικά βάρβαρη η πολιτική μας ή οι πρωτοβουλίες μας, όπως το νομοσχέδιο Πετραλιά, το σημερινό σας νομοσχέδιο πώς θα το ονομάζατε αν ήσασταν στη θέση τη δική μας; Ποια θα ήταν η αντίδρασή σας; Και ποια είναι η υπεύθυνη στάση σήμερα της παράταξής μας που και άρθρα θα ψηφίσει του νομοσχεδίου, αλλά και με προτάσεις πιστεύω ότι έκανε προσπάθεια –αν θέλετε- πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες που δυστυχώς στο παρελθόν μας ταλαιπώρησαν και μας έφεραν στο σημείο που σήμερα καλούμαστε και καλούμε τον ελληνικό λαό με αιματηρές θυσίες να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες;
Άρα, μια σύγκριση μεταξύ των στάσεων της Αντιπολίτευσης σήμερα -της Κυβέρνησης τότε- και της Κυβέρνησης σήμερα -της Αντιπολίτευσης τότε του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- νομίζω ότι είναι καταλυτική.
Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα σήμερα, αν την περίοδο της κρίσης που όλες οι χώρες έκαναν ανάλογες προσπάθειες είχαμε τότε μια αντιπολίτευση που με πολύ σεβασμό και με προτάσεις θα μπορούσε να συνεισφέρει στην συνολική, καθολική κοινωνική προσπάθεια που και τότε η Κυβέρνησή μας έκανε.
Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές που ο πολίτης ταλαιπωρείται θα πρέπει να υπάρχει ευθύνη από όλους μας. Εμείς σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση, αν θέλετε εις βάρος του κομματικού μας συμφέροντος πράξαμε το καθήκον μας. Σταθήκαμε στην Βουλή, κάναμε προτάσεις θα ψηφίσουμε άρθρα του νομοσχεδίου, πιστεύοντας ότι έτσι συμβάλλουμε στη σωστή κατεύθυνση, στην κατεύθυνση επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων.
Μακάρι και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σαν Αντιπολίτευση να είχε λειτουργήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Μακάρι έστω και τώρα, αυτά τα νομοσχέδια τα βάρβαρα που βάζουν τον λαό στο περιθώριο και τον οδηγούν στην εξαθλίωση, να πιάσουν τόπο. Πολύ φοβάμαι όμως ότι για να πείσετε την ελληνική κοινωνία, πρέπει να πρώτα να πείσετε την Κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα.
Ευχαριστώ.
(Χειρoκροτήματα απ ό την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Γιαννάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου