Λαμία, 28/3/2011.
Σχετικά με τον προυπολογισμό του 2011,
Ο προυπολογισμός που έρχεται για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεας Ελλάδας δεν είναι αντίστοιχος όσων χρειάζεται ο λαος και ο τόπος.
Δεν συνδέεται με την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων του λαού και φυσικά δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων της Στερεάς Ελλάδας.
Σε αυτά τα πλαίσια, ο λαός δεν πρέπει να περιμένει βελτίωση των υπηρεσιών, που χρειάζεται, αλλά χειροτέρευση και ιδιωτικοποίηση τους. Δεν πρέπει να περιμένει και τα έργα που έχει ανάγκη.
Πρέπει να γνωρίζει πως ότι γίνει, θα συμφέρει τους κεφαλαιοκράτες και τους σχεδιασμούς τους.
Στόχος του προϋπολογισμού είναι η κάλυψη των πιο αναγκαίων λειτουργικών δαπανών του νέου σχήματος διοίκησης, που για να εκπληρώσει τον ρόλο που του αναθέτουν θα πρέπει να αναπτύξει φορομπηχτική και φόρο-εισπρακτική δραστηριότητα. Θα πρέπει να αναζητήσει πόρους εμπορευματοποιώντας ή ιδιωτικοποιώντας υπηρεσίες της, λειτουργώντας με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και σε συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο.
Περιλαμβάνει πολλά έργα που έχουν γίνει, αλλά μέχρι σήμερα δεν πληρώθηκαν και χρησιμοποιεί διάφορα λογιστικά τερτίπια για να δημιουργήσει εντυπώσεις γύρω από το ύψος του προϋπολογισμού, που στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μικρότερο.
Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός αποτελεί λογιστική άθροιση των περυσινών προϋπολογισμών των νομών που συνθέτουν την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Με πρόβλεψη, φυσικά, για λιγότερες δαπάνες - πληρωμές, στο πνεύμα των συνεχιζόμενων περικοπών που γίνονται στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, ώστε για μια ακόμη φορά να φορτωθεί στις πλάτες του λαού.
Μελετώντας τις δαπάνες του συγκεκριμένου προϋπολογισμού, αντιλαμβανόμαστε, επίσης, τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων, τις απολύσεις των συμβασιούχων και τις προσλήψεις νέας γενιάς συμβασιούχων, που απερίφραστα καταγγέλλουμε.
Θέλουμε να υπογραμμίσουμε, πως, ο προϋπολογισμός της περιφέρειας συντάχθηκε σύμφωνα με κατευθύνσεις που δίνει η κυβερνητική πολιτική για δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών αλλά και για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου.
Χαρακτηριστικά, στην υπουργική απόφαση που δίνει οδηγίες για την κατάρτιση προϋπολογισμού στους Δήμους οικονομικού έτους 2011, στο άρθρο 4 , παράγραφος 10, ομολογεί ότι επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του έτους 2011 δεν θα προβλεφθούν, παρ’ όλο που στον κρατικό προϋπολογισμό προϋπολογίζονται 710 εκατομμύρια γι΄ αυτό τον σκοπό. Παρ’ ότι το ποσόν είχε μειωθεί δραστικά σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009, που έφτασε στο ύψος των 1.156 εκατομμυρίων.
Αυτό επιχειρείται να συγκαλυφτεί στην εισηγητική έκθεση που μας δόθηκε , στην παράγραφο των εσόδων από δημόσιες επενδύσεις, όπου γίνεται αναφορά για οριστική, τάχα, κατανομή αυτών των εσόδων, όταν προηγουμένως η κυβέρνηση καταρτίσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Θέλουμε, επίσης να καταγγείλουμε την ένοχη σιωπή, που επικρατεί εδώ μέσα, για την κυβερνητική απόφαση που αναφέρεται στο μνημόνιο του Αύγουστου του 2010 και αφορά επιπλέον μείωση της χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης κατά 500 εκατομμύρια, για κάθε χρόνο από το 2011 – 2013. Για την παρακράτηση του 10%, από το κουτσουρεμένο ποσό που τελικά θα δοθεί στην τοπική διοίκηση, σαν ασφάλεια για την τήρηση του μνημονίου, αν τύχει και κάπου στραβώσει ο προϋπολογισμός..
Μας αγανακτεί η απουσία οποιασδήποτε διεκδίκησης για τα 310 εκατομμύρια, που οφείλονται στις περιφέρειες αφού είχαν παρακρατηθεί παράνομα από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.
Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο, κάθε υπεύθυνο αλλά και τον λαό, πως παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θα οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές σε έργα ( αντιπλημμυρικά, αντιπυρική προστασία, συντήρηση και ασφάλεια σχολείων και υποδομών ) και υπηρεσίες. Θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά προβλήματα.
Ξεχωριστά θέλουμε να σταθούμε σε ένα ακόμα πολύ βασικό στοιχείο της μελέτης του προϋπολογισμού. Στη σχέση των εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό με αυτά που προέρχονται από φόρους, τέλη, παράβολα και πρόστιμα που καταβάλλουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα, που θεωρούμε άδικη και σε βάρος των εργαζομένων.
Στεκόμαστε, επίσης και στο πως διαμορφώνονται τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα. Με την φορολογία βασικά, κύρια και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που πάντα ακριβοπληρώνουν.
Θέλουμε να κάνουμε καθαρό πως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε καμιά επιβάρυνση του λαού από την Περιφέρεια για έργα και υπηρεσίες που δικαιούται.
Άμεσα θα πρέπει να ανακουφίσουμε τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους ανέργους, τους μισθοσυντήρητους , τους συνταξιούχους…
Γι’ αυτό ζητάμε : όλα τα έσοδα της τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης να διασφαλίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό με την αύξηση της φορολογίας των μονοπωλιακών ομίλων και των μεγάλων επιχειρήσεων κατά 45%. Με την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
Στην προέκταση αυτής της λογικής θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην δήθεν αξιοποίηση των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων όποιας περιοχής με συμβάσεις παραχώρησης και με ΣΔΙΤ, που είναι επιλεγμένοι τρόποι κατασκευής διάφορων έργων καταγραμμένων στον προϋπολογισμό.
Με αυτή την συλλογιστική καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό στην οικονομική επιτροπή και φυσικά τον καταψηφίζουμε και σήμερα.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ απευθυνόμενη στο λαό της περιοχής τον καλεί να μην αφήσει περιθώρια αποπροσανατολισμού και καλλιέργειας αυταπατών στις δυνάμεις διαχείρισης του συστήματος, που θα παρουσιάσουν τον προϋπολογισμό σαν φιλολαϊκή αντίληψη και ελπιδοφόρο.
Να δυναμώσει τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του για όσα δικαιούται και του ανήκουν. Για όσα μαυρίζουν την ζωή των λαϊκών οικογενειών και το μέλλον των παιδιών μας.
Η αναπτυξιακή πορεία που χρειάζεται ο λαός μας δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από τις πολιτικές δυνάμεις, που διαχειρίζονται το σύστημα και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί από λογικές συνδιαλλαγής, συναίνεσης και υποταγής.
Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, για τον οποίο μιλάει η Λαική Συσπείρωση, εξασφαλίζεται μόνο όταν ο λαός διαφεντεύει την ζωή του και προχωράει σε ρήξη – συγκρουση με την σημερινή εξουσία,που υπερασπίζεται τους εκμεταλλευτές των εργαζομένων, της αγροτιάς,των αυτοαπασχολούμενων, της νέας γενιάς , των γυναικών.
ΧΡΟΝΑΣ ΤΑΣΟΣ. ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ. ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ.